DIY: Maak je eigen bio-printer

Door Clementine op zondag 24 februari 2013 21:21 - Reacties (4)
Categorie: Algemeen, Views: 3.600

http://www.want.nl/wp-content/uploads/2013/02/18.jpg

3D-printen is het helemaal op dit moment. Deze innovatieve manier van produceren inspireert velen tot innovaties die tot voorheen alleen waren voorbehouden aan grote fabrikanten met dure machines. Met name open source communities zijn druk met experimenteren en het gebruiken van 3D-printtechniek voor nieuwe toepassingen.

Eťn veelbelovende techniek is het printen van menselijke cellen en organen. Er wordt op dit moment veel research naar gedaan door grotere bedrijven zoals Organovo. Wetenschappers van de Heriot-Watt University kregen het voor elkaar om menselijke embryonale stamcellen (hESCs) te produceren door ze te printen met een 3D-printer. Deze onderzoeken staan echter nog in de kinderschoenen en het zal naar verwachting nog jaren duren voordat de techniek efficiŽnt en betaalbaar ingezet kan worden.

http://www.want.nl/wp-content/uploads/2013/02/61.jpg

Dit weerhield enkele creatieve geesten er niet van om het toch te proberen. Hackers van de BioCurious hackerspace waren zo geÔnteresseerd in deze technologie dat ze zijn gaan knutselen met een ordinaire inkjet-printer, wat uiteindelijk resulteerde in een werkende bio-printer.In de zeer gedetailleerde handleiding op Instructables leggen ze aan de hand van foto’s uit hoe je met een oude printer en wat creativiteit voor minder dan 110 euro je eigen bio-printer kunt bouwen.
Voor de printer maakten ze gebruik van een oude HP 5150 inkjet printer, Arduino Uno, Proto Shield, enkele dvd-drives en een open source arduino toevoeging genaamd InkShield.

Wat heb je nodig?

• 2 laserkoppen + stappenmotoren (Bij voorkeur identiek)
• 1 InkShield set
• 1 Arduino Uno
• 2 SN754410NE H-Bridge motor drivers
• 1 Arduino prototyping shield
• Assorti schroeven, afstandhouders, behuizing

Afhankelijk van welke onderdelen je gratis uit oude apparaten kunt halen, zul je sommige onderdelen zoals bijvoorbeeld de Arduino etc. aan moeten schaffen.

http://www.want.nl/wp-content/uploads/2013/02/2-623x467.png
http://www.want.nl/wp-content/uploads/2013/02/3-334x250.pnghttp://www.want.nl/wp-content/uploads/2013/02/4-334x250.png

Door hergebruik van de motoren van de dvd-drives voor de X & Y assen is het mogelijk om de printkop te bewegen boven het printplatform. Arduino-onderdelen stellen vervolgens de printkop van de gedemonteerde printer in staat om met biologische materialen te printen.

Het mooie aan het project is de simpliciteit van de bouw. Iedereen met minimale kennis van elektronica is in staat om deze bio-printer te bouwen, ook omdat het programmeerwerk al is gedaan door de originele hackers van BioCurious.

Uiteraard zal deze DIY-printer nooit in staat zijn om daadwerkelijk organen te printen maar ondertussen is het wel erg cool om je eigen naam of logo te printen met biologisch materiaal. Succes!

Vloeibare vorm van de E. Coli bacterie met een uv-mengseltje zodat het onder uv-licht te zien is.
http://www.want.nl/wp-content/uploads/2013/02/52.jpg

Dit artikel is origineel verschenen op 22 Februari 2013 via http://www.want.nl/diy-maak-je-eigen-bio-printer/

Volgende: Delta-Pi 3D printer build 07-'13 Delta-Pi 3D printer build
Volgende: Serious LiNK: Een facebook like actie die direct geld oplevert! 11-'12 Serious LiNK: Een facebook like actie die direct geld oplevert!

Reacties


Door Tweakers user ChaosZ0ne, zondag 24 februari 2013 22:13

Damn! Het is dat ik niet weet waar ik dit voor zou kunnen gebruiken, behalve gaaf te zijn, anders had ik er eentje gebouwd in het lokale FabLab

Door Tweakers user Clementine, zondag 24 februari 2013 22:22

Gewoon doen als je de centjes kunt missen :)

Let overigens op m'n volgende post want die gaat over hoe je zelf een old school arcade kast kunt bouwen :)
ChaosZ0ne schreef op zondag 24 februari 2013 @ 22:13:
Damn! Het is dat ik niet weet waar ik dit voor zou kunnen gebruiken, behalve gaaf te zijn, anders had ik er eentje gebouwd in het lokale FabLab

[Reactie gewijzigd op zondag 24 februari 2013 22:23]
Reageren is niet meer mogelijk